Dét betyder det for dig, når vi får flere med i fjernvarmefællesskabet

21. oktober 2020

Dét betyder det for dig, når vi får flere med i fjernvarmefællesskabet

Der er mange gode grunde til, at Løsning Fjernvarme udvider deres kundegrundlag og får flere med i fællesskabet. Det kan både ses på din varmeregning, men har også en vigtig betydning for den grønne omstilling.

Af: Kristine Buske

Hvis du har fulgt med på Facebook og vores hjemmeside den seneste tid, har du sikkert set, at vi i Løsning Fjernvarme har afholdt informationsmøde om fjernvarme for Stjernevejskvarteret. ”Men hvorfor er det relevant for mig?” – tænker du måske.

Som fjernvarmeselskab handler nye kunder om at tilbyde endnu flere at blive en del af den fælles varme, så varmeregningen bliver billigere for alle.

”Stilstand er lig med tilbagegang. Så hvis vi ikke hele tiden kigger på muligheder til at optimere vores forretning, så falder vi i søvn. Når vi øger antallet af kunder, deler vi de faste udgifter på flere skuldre, så vi alle får endnu mere glæde af den fælles fjernvarme,” forklarer Anders Møller, der er formand for Løsning Fjernvarme.

Derfor er der gratis tilslutning for Stjernevejskvarteret
Måske har du også set, at vi annoncerer med, at beboerne i Stjernevejskvarteret kan få gratis tilslutning, hvis minimum 240 husstande kobler sig på fjernvarmenettet. Det kan måske på papiret lyde uretfærdigt for fjernvarmebrugere, der har betalt for deres tilslutning. Men faktisk er tilbuddet til de nye fjernvarmebrugere udarbejdet til fordel for fællesskabet.

”Der er mange stordriftsfordele ved at få minimum 240 tilslutninger på én gang i stedet for at sende en gravko ud og grave 20 meter ad flere omgange. Det giver en synergieffekt, fordi vi også får flere med og dermed kan dele store andelsklumper op i flere. Når vi laver et nyt projekt, skal der altid være økonomi i det for hele fjernvarmefællesskabet. Og jo større et anlægsprojekt, jo bedre økonomi får vi,” siger Anders Møller.

Men det er ikke kun på økonomien, det vil kunne mærkes, hvis Stjernevejskvarteret bliver en del af Løsning Fjernvarme.

”En vigtig del af det at være med i et fjernvarmeselskab er, at det er forbrugerne selv, der sidder i bestyrelsen. Så hvis vi får flere med, håber vi også, at endnu flere vil stille op til bestyrelsesposterne og derigennem få indflydelse på, hvad der sker i Løsning Fjernvarme,” siger Anders Møller.

Kan aftage mere varme fra DAKA
De seneste par år har vi hos Løsning Fjernvarme arbejdet intenst på at øge den mængde af overskudsvarme, som vi aftager fra industrivirksomheden DAKA, som omsætter animalske biprodukter til foder, gødning og energiformål. I dag kommer en tredjedel af varmen i Løsning Fjernvarme fra DAKAs produktion. Her får det også betydning, hvis vi får nye fjernvarmebrugere.

”Lige nu får vi en større varmemængde fra DAKA, end vi kan bruge om sommeren. Indtil videre har vi gemt varmen, men hvis Stjernvejskvarteret bliver en del af Løsning Fjernvarme, kan vi fordele overskudsvarmen fra DAKA til endnu flere i sommersæsonen,” fortæller Anders Møller.

Han mener også, at flere fjernvarmebrugere har betydning for andre samarbejdsaftaler.

”Der dukker hele tiden nye virksomheder op, som efterspørger, om vi vil aftage overskudsvarme. Så det at vi bliver større, gør os også til en større spiller, der bliver taget mere seriøst af eventuelt nye samarbejdspartnere. Her har Stjernevejskvarterets placering også betydning, fordi boligområdet ligger op ad et industrikvarter.”

Vejer tungt i den grønne vægtskål
Overskudsvarmen fra DAKA er CO2-neutral. Det vil sige, at Løsning Fjernvarme gennem aftalen med DAKA genbruger varme, der alligevel bare ville gå til spille i atmosfæren. Lægger man overskudsvarmen sammen med varmen fra grøn flis fra overskudstræ, er det 95 % af varmen fra Løsning Fjernvarme, der kommer fra CO2-neutrale varmekilder.

”Hos Løsning Fjernvarme bryder vi os ikke om at spille hellige. Alligevel er der ingen tvivl om, at den grønne omstilling er en vigtig del af billedet, når vi nu vil ind i Stjernevejskvarteret. Her kan vi udskifte fossile opvarmningskilder med vedvarende og bæredygtige energikilder fra op mod 350 husstande på én gang – alt efter, hvor mange der vil være med. Det vejer tungt i den grønne vægtskål.”