Fjernvarmen kommer snart 100% fra industriens skorstene

10. december 2021

Fjernvarmen kommer snart 100% fra industriens skorstene

Hos Løsning Fjernvarme arbejder vi på at kunne levere 100% fossilfri varme til forbrugernes hjem. I dag er vi 95% i mål. Et kommende samarbejde med Meelunie GPI om at genanvende deres overskudsvarme fra produktionen bringer os ét skridt tættere på at tænde gaskedlen for sidste gang.

Vinterens kulde stiller store krav til vores opvarmning. Den skal være stabil – og gerne så billig som muligt. Derfor er det vigtigt, at vi som fjernvarmeværk tænker over, hvad vi varmer op med. Særligt, når markedet er uforudsigeligt, og priserne svingende. Allerede nu bruger Løsning Fjernvarme tre forskellige varmekilder, som er fordelt på 33% overskudsvarme fra DAKA, 62% træflis fra lokale virksomheder og 5% naturgas.

I efteråret 2022 kommer den fordeling dog forhåbentlig til at ændre sig. Selskabet Meelunie GPI bygger nemlig en ny proteinfabrik på Karosserivej, hvor de omdanner hestebønner til proteinrige fødevareingredienser. Som led i den grønne dagsorden har Løsning Fjernvarme nu indgået et samarbejde med Meelunie GPI om at overtage den overskydende varme fra deres produktion og sende det ud til borgerne i Løsning.

Spørgsmålet er, hvad samarbejdet kommer til at betyde for forbrugerne? Men først dykker vi ned i, hvad overskudsvarme er for noget. 

Om overskudsvarme

Når et fjernvarmeværk bruger overskudsvarme, genanvender man den varme, som en virksomhed har til overs fra produktionen. Overskudsvarme er således varme, der ellers ville gå tabt, hvis det ikke blev sendt ud i fjernvarmerørene. En af fordelene er, at denne type varme har en mere stabil temperatur end eksempelvis varmepumper og solvarme, hvilket gør, at fjernvarmeværket kan udnytte overskudsvarmens egenskaber hele året rundt.

Virksomheder som DAKA og Meelunie GPI har en produktion, som naturligt skaber varme, når proteinet bliver produceret. Men varmen er et restprodukt. Det betyder, at de ikke kan bruge varmen til noget. Men det kan fjernvarmeværkerne. Faktisk kommer Meelunie GPI til at levere så meget overskudsvarme, at Løsning Fjernvarme kan varme op med 100% fossilfri varme de næste 5-10 år.

”Vores kommende samarbejde med Meelunie GPI bringer os et skridt tættere på at levere varme, som kommer 100% fra overskudsvarme. De kommer til at få så meget varme i overskud, at vi faktisk kan forsyne hele Løsning og omegn med overskudsvarme. På sigt indebærer det også industrikvartererne,” siger Esben Legard Iversen, der er driftsleder hos Løsning Fjernvarme.

Her kan du læse mere om samarbejdet.

 

Flis på kolde dage

Når Meelunie GPI kommer til byen, bliver flisværket, som i dag leverer 62% af varmen, en varmereserve til de dage, hvor der er brug for ekstra varme i de små hjem.

”På rigtig kolde dage kan vi stadig fyre op i flisværket. Så i stedet for at have den dyre naturgas som reserve, bruger vi den grønne, lokale flis som supplement til overskudsvarmen,” forklarer driftslederen og påpeger, at den dyre naturgas dermed bliver udfaset som varmekilde hos Løsning Fjernvarme.

Her kan du blive klogere på, hvor varmen kommer fra i dag.

Overskudsvarme gavner pengepung og klima

Når Løsning Fjernvarme i fremtiden varmer 100% op med overskudsvarme fra både DAKA og Meelunie GPI, har det flere fordele for forbrugerne.

”Fordi overskudsvarme er et restprodukt fra virksomhedernes produktion, bliver det billigere for os at genanvende end at producere varmen selv. Når vi sparer penge, får forbrugerne en tilsvarende billigere varmeregning. Den regning bliver endnu billigere, jo flere forbrugere der kobles på. Desuden er det mest klimavenligt at udnytte varmen to gange,” siger Esben Legard Iversen og tilføjer:

”Vores rejse mod 100% fossilfri varme bliver indfriet med vores aftale med Meelunie GPI. Overskudsvarme er nemlig grøn varme i den forstand, at vi ikke producerer ny varme til opvarmning. I stedet bruger vi et biprodukt af virksomhedernes produktion. Vi er således med til at genanvende varmen i stedet for at lade den gå tabt. På den måde er vi med til at opfylde Verdensmål nr. 11, fordi lokalsamfundets borgere og virksomheder drager nytte af hinanden.”