Byrådsmedlem: ”Fjernvarmen er vigtig for byens udvikling”

31. marts 2021

Byrådsmedlem: ”Fjernvarmen er vigtig for byens udvikling”

Løsning Fjernvarme spiller en central rolle i Løsnings rivende udvikling. En billig, stabil, innovativ og miljømæssig forsvarlig varmeforsyning er helt afgørende for bosætningen og den videre udvikling af by og opland, mener byrådsmedlem i Hedensted kommune, Steen Christensen (A). Og det gode samarbejde mellem kommune og fjernvarmeværk er afgørende.    

Hedensted Kommune har ligesom alle andre kommuner fået et påbud om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030. Det er lidt af en opgave, som kræver mange initiativer for at lykkes. Et indlysende indsatsområde er opvarmningen af kommunens huse, og her er fjernvarme en vigtig brik.

– Det er klart, at vi lettere kan styre CO2-udledningen fra ét fjernvarmeværk i stedet for hundredvis af oliefyr. Derfor er det virkelig glædeligt, at Løsning Fjernvarme bidrager så aktivt for at få så mange som muligt på fjernvarme og udtænke alternative løsninger, hvor fjernvarme ikke er mulig, siger Steen Christensen.

Fjernvarme skal kunne andet end fjernvarme

Han nævner blandt andet Klimavejen i Hedensted som et projekt, der med garanti kommer flere af. Her har man etableret jordvarme under vejen, så beboerne kan få klimavenlig varme. Der vil komme flere klimavenlige boligområder, hvor fjernvarme ikke nødvendigvis er det mest indlysende valg.

– Løsning Fjernvarme er ambitiøse, og de sidder ikke bare og beskytter deres forretning. De udvikler sig hele tiden, og de overvejer allerede varmepumpeanlæg, hvor fjernvarme ikke er det indlysende valg. De lytter til politikernes, bygherrernes og borgernes ønsker og skaber nye, bæredygtige løsninger, siger Steen Christensen.

 

 

Uden profit for øje

Han glæder sig over, at Løsning Fjernvarme samtidig er en forening, så det ikke er profitten, der driver værket. Som andelsselskab skal økonomien kunne hvile i sig selv og ikke være en pengemaskine. Samtidig er det en forening med fokus på det grønne alternativ. 

– Det er så uhyre væsentligt, at vi har en energileverandør, der både sikrer billig varme og kan tænke så miljørigtigt som overhovedet muligt. Her er jeg ret imponeret over evnen til at tænke i nye teknologier i Løsning, siger Steen Christensen.

En projekthastighed uden lige

At Løsning er en by i udvikling, hvor fjernvarmen er en medspiller, skyldes også på mange måder det gode samarbejde mellem kommunen, Løsning Fjernvarme og andre vigtige medspillere. Det ses ved det seneste projekt i Stjernevejskvarteret, hvor Løsning Fjernvarme som det første fjernvarmeselskab i Danmark har fået tilskud fra Energistyrelsen. Det betyder, at Løsning Fjernvarme har sikret sig 3,6 millioner kroner fra puljen med fokus på konvertering fra olie og naturgas til fjernvarme.

– Vi har svært ved at få armene ned over den hastighed, der har været på projektet, som også gør, at vi er de første til at få støtte. Der er stor ros til alle implicerede i projektet, udtaler formand Anders Møller og understreger, at det er resultatet af et godt samarbejde mellem DFP som rådgiver, Mediegruppen som kommunikationsrådgiver, grundejerforeninger i Stjernevejskvarteret, men ikke mindst Hedensted kommunes energiplanlægger og det politiske udvalg.

Løsning Fjernvarme er taknemmelige det effektive samarbejde, der har været omkring stjernevejsprojektet, og tror på, at det sætter en positiv retning for fremtidige projekter.