Code of Care: Løsning Fjernvarme tager socialt ansvar

27. september 2021

Code of Care: Løsning Fjernvarme tager socialt ansvar

Hvordan hjælper man mennesker, der midt i livet må opgive sin levevej? Hør Løsning Fjernvarmes tidligere altmuligmand fortælle, hvordan Code of Care-princippet har hjulpet ham videre i livet og givet ham en ny chance på arbejdsmarkedet.

Steen Barit er en mand, der ikke lader dårlige omstændigheder forme livet. Et voldsomt fald fra et stillads tilbage i 1990, 22 år som truckfører, en pumpefunktion i hjertet på 25 procent og tre blodpropper har sat sine spor. Steen måtte sande, at han ikke kunne holde til at arbejde mange timer hver dag.

Men hvad skulle han så?

Når livet giver os modgang, må vi få det bedste ud af det. Derfor startede Steen hos Løsning Fjernvarme som altmuligmand. En mulighed, som Løsning Fjernvarme gav ham som en del af deres arbejde med Code of Care-princippet. Og en mulighed, som har givet Steen livsmodet tilbage og følelsen af at være til nytte.


Hvad er Code of Care?

Code of Care er frivillige retningslinjer for socialt ansvar og omsorg, som virksomheder kan sætte for sig selv. Det giver mennesker med mindre overskud eller ressourcer mulighed for at bidrage og blive en del af et fællesskab. Et fællesskab, som skaber værdi for medarbejderen og giver dem følelsen af at høre til.

Dorthe Thorius Bek, projektassistent hos Løsning Fjernvarme, tager hånd om de nye medarbejdere og sørger for, at de bliver kørt godt ind på arbejdspladsen.

”Hos Løsning Fjernvarme har vi både fokus på arbejdsopgaver og det sociale. Med Code of Care hjælper vi dem, der har svært ved at blive en del af et fællesskab, samtidig med at vi får udfyldt en vigtig funktion,” siger Dorthe og uddyber, at Code of Care giver klare forventninger til, hvordan det er at være på en arbejdsplads og bidrage med noget vigtigt – udfordringer til trods.

Det hele startede i styregruppen
Steens rejse til Løsning Fjernvarme begyndte, da han var tilknyttet styregruppen om Code of Care i Hedensted Kommune.

”Jeg kom ind i styregruppen, hvor vi arbejdede med nogle forskellige ting. Vi snakkede frem og tilbage om, hvad der kunne være relevant for mig at prøve,” siger han og forklarer, at han derefter startede som altmuligmand hos Løsning Fjernvarme, hvor han var i cirka to år.

”Jeg blev taget rigtig godt imod, da jeg startede. Især driftslederen Esben var sindssygt dygtig til at lytte efter mine behov,” forklarer Steen, der samtidig understreger vigtigheden i, at de andre kollegaer er fortrolige med ordningen med skånejob, så forventningerne ikke er, at der er tale om en ny medarbejder på lige fod med de andre.

Selvom Steens job var et skånejob, gav det ham mulighed for at hjælpe alle værkets medarbejdere på sidelinjen. En vigtig opgave. Altmuligmandens arbejdsdage gik med oprydning og småopgaver. Vandmålere blev skilt ad, stakitter blev fikset, og værket blev malet.

”Det første stykke tid tænkte jeg, om de bare havde taget mig ind, fordi det ser godt ud udadtil, men den følelse kom jeg hurtigt af med igen,” siger Steen, der fik følelsen af at hjælpe med den daglige drift med forskellige nytteopgaver.

”Jeg kan godt bruges alligevel”

I august fejrede Steen sin 50-års fødselsdag. Et halvt århundrede med livserfaring, som den tidligere truckfører kun har fået mere af hos Løsning Fjernvarme.

”Da jeg startede, gik jeg med en følelse af, at samfundet ikke kunne bruge mig mere,” fortæller Steen og fortsætter:

”Men jeg fandt ud af, at selvom jeg ikke kan arbejde fuld tid, så kan jeg godt bruges alligevel. Jeg følte, at jeg var til nytte,” griner Steen og forklarer, at den følelse har han taget med videre.

Steen har stadig kontakt til driftslederen Esben den dag i dag. Og han kan altid ringe til ham, hvis han trænger til at snakke eller vende noget. Og det er han rigtig glad for.

Nu er det et halvt år siden, at Steen havde sidste arbejdsdag hos Løsning Fjernvarme, og når han kigger tilbage, savner han at komme på værket.

”Det var en super arbejdsplads at være på – med nogle gode rammer. Jeg kunne ikke have ønsket mig det bedre,” slutter Steen.