Lindveds varme fremtid
Lindveds varme fremtid
Jens Palmelund er sikker på, at tilslutningen til fjernvarmenettet har stor betydning for Lindveds fremtid som bysamfund. Det er bl.a. derfor, han har engageret så meget tid i at informere sine medborgere om fordelene ved at investere i fjernvarme.
Det er ikke usædvanligt, at Jens Palmelund engagerer sig i fællesskabet i hans by. Som tidligere formand i både idrætsklubben, sportshallen og skolebestyrelsen er han en mand, der er kendt af de fleste beboere i Lindved.
I det lys var der heller ikke noget usædvanligt i, at Jens reagerede aktivt, da regeringen i 2021 sendte en opfordring ud i lokalsamfundene: Danmark skal bruge mindre fossil energi, og det kan din by hjælpe med, hvis borgerne beslutter sig for en tilslutning til fjernvarmenettet.
- Lindved lokalråd efterlyste borgere, der ville hjælpe med informationsindsatsen. Det førte til dannelsen af en styregruppe med ni medlemmer, og det var en god gruppe. Vi var i forskellige aldersklasser, vores boliger var godt spredt ud i de forskellige kvarterer og vi havde forbindelse til forskellige foreninger, forklarer Jens.
Han endte selv som formand for gruppen.
- I sådan en situation er det vigtigt, at der er nogle, som griber taktstokken. Jeg er blevet pensionist og har masser af tid, tænkte jeg. Og jeg må sige, at jeg har fået brugt meget tid på projektet, siger Jens Palmelund med et smil.
Informationsarbejde fra hus til hus
Første etape var at arrangere borgermøde og åbent hus-arrangementer i hallen og i Brugsen. Styregruppemedlemmerne modtog beregninger fra Dansk Fjernvarmeselskab, så de kunne besvare borgernes spørgsmål, og de gik fra hus til hus for at stemme dørklokker.
- Borgerne havde mange spørgsmål, og deres situation er altid forskellig. Men vi hjalp med alt, vi kunne. Det handlede om, at borgerne skulle gå ind på Løsning Fjernvarmeværks website og registrere sig, fordi projektet først kunne sættes i gang, når der var nok tilmeldte i henhold til beregningerne.
- Men det er vigtigt, at folk har det rigtige beslutningsgrundlag, når de skal træffe en beslutning om at investere så stort et beløb, siger Jens.
På et indledende borgermøde havde Løsning Fjernvarme lovet en tilslutningspris på 60.000 kroner pr. privatbolig, hvis der var 300 tilmeldte. Og det er stadig den pris, der gælder i dag.
En fremtidssikring for Lindved
Flere af de lokale ildsjæle er desuden stadig aktive for at sikre nogle ekstra tilmeldinger.
- Jeg tror ligesom flere af de andre i styregruppen, at fjernvarmetilslutningen er en vigtig del af fremtidssikringen for Lindved. Det er et stort plus for byen og borgerne, understreger Jens.
- Jeg tror, at næsten alle de husstande, som stadig havde oliefyr, har tilmeldt sig fjernvarmen. Men det er også vigtigt for dem, der i dag bruger naturgas.
Sammen med opfordringen til at vælge fjernvarme meldte regeringen i 2021 ud, at Danmark senest i 2035 vil stoppe med at bruge naturgas til boligopvarmning. I Lindved har en stor andel af boligerne længe været koblet op til naturgassen.
- For disse husstande var det vigtigt, at vi kunne fremvise en beregning af, hvordan prisudviklingen vil være for henholdsvis gas og fjernvarme, understreger Jens Palmelund.
Forudsigelighed med FjernvarmePlus
I forhold til at tiltrække nye borgere til Lindved i fremtiden, tror Jens Palmelund, at fjernvarmen kan få stor betydning.
- Fjernvarme er en sikker og stabil varmekilde, men ikke nødvendigvis den billigste. Fjernvarmeselskabet har ikke lov til at tjene et overskud, fordi det vigtigste er at levere billig varme til borgerne. Samtidig er fjernvarmen fleksibel og tvunget til at være udviklingsorienteret, når regeringens grønne klimamål skal opnås. Som andelshavere har vi i øvrigt mulighed for at se selskabet i kortene, og de kan først foretage store investeringer, når andelshaverne har givet dem lov.
Et vigtigt argument for at vælge fjernvarme var abonnementsordningen FjernvarmePlus, som betød, at Løsning Fjernvarmes partnere installerede en fordelingsunit, som for et fast månedligt beløb var omfattet af en 100 % dækkende serviceaftale. Denne driftsforanstaltning var med til at sikre en forudsigelig pris på varmen.
- Langt de fleste tilmeldte har også valgt FjernvarmePlus. Det tyder på, at de har en god forståelse for, hvad det handler om, mener Jens Palmelund.
Tilslutning i 2025
Selvom Jens Palmelund har været en trofast ambassadør for fjernvarmens indtog i Lindved, er han endnu ikke klar over, hvornår hans eget hus bliver tilsluttet.
- I år er der blevet anlagt hovedledning frem til Lindved. Nu skal der tilføjes et bynet, så varmen fordeles rundt i byen. De første forbrugere bliver tilsluttet i 2025 og de sidste i 2026, siger Jens Palmelund.