Løsning Fjernvarme kan løfte sløret for nyt og afgørende samarbejde

18. juni 2021

Løsning Fjernvarme kan løfte sløret for nyt og afgørende samarbejde

Efter mange måneders møder er der endelig givet håndslag på et nyt samarbejde om overskudsvarme, som sikrer udfasning af fossile brændsler hos Løsning Fjernvarme.

Til efteråret skal selskabet Meelunie GPI A/S i gang med at bygge en ny fabrik, som skal omdanne hestebønner til proteinrige fødevareingredienser. En produktion, der danner en stor mængde overskudsvarme, som ved de fleste andre produktioner går til spilde i atmosfæren. Men det er ikke tilfældet her.

Meelunie og Løsning Fjernvarme har netop indgået en aftale, som betyder, at overskudsvarmen fra produktionen i stedet kommer til at varme byens boliger op. Faktisk vil fabrikken levere så meget varme, at Løsning Fjernvarme ikke skal bekymre sig om at skaffe nok CO2-venlig varme de næste mange år.

 

Udfasning af fossile brændsler

I dag kommer Løsning Fjernvarmes varmekilder fra overskudsvarme fra DAKA (33%), træflis (62%) og naturgas (5%). Sidstnævnte varmekilde er et fossilt brændstof, som fjernvarmeværket gennem flere år har forsøgt at udfase for at nå det overordnede mål om, at fjernvarmen i Danmark skal være 100% fossil-fri i 2030. Derfor er der også arbejdet hårdt for netop at lave aftaler med den omkringliggende industri om at overtage noget af den overskudsvarme, som ellers går tabt.

– Med den nye aftale om overskudsvarme fra Meelunie er vi allerede nu på vej mod et slutfacit, hvor vores varme er 100% baseret på overskudsvarme. Vi kan faktisk forsyne hele vores område og mere til med overskudsvarme, fortæller Esben Iversen, der er driftsleder hos Løsning Fjernvarme.

Den store mængde overskudsvarme betyder også, at flikværket, som i dag leverer 62% af varmen til forbrugerne hos Løsning Fjernvarme, vil blive en reserve, som kan tændes på kolde dage, hvor der er behov for ekstra varme hjemme i boligerne.

 

 

En fremtidssikret løsning

Næste step i projektet er at lave en teknisk masterplan, hvor der bliver kortlagt, hvilken teknologi, der skal benyttes, hvor varmen skal sendes hen og om evt. nye områder skal forsynes med overskudsvarmen. Den nye aftale giver nemlig mulighed for at dække mere end de nuværende forbrugere med varme. Faktisk vil Løsning Fjernvarme komme til at opleve en lille overkapacitet af varme.

– Vi er fremtidssikret de næste 5-10 år, men det betyder ikke, at vi kommer til at læne os tilbage. Med den store mængde varme betyder det, at vi kan begynde at fokusere endnu mere på at levere CO2-venlig varme i vores forsyningsområde til blandt andet industrikvarteret, siger Esben Iversen.

Alt efter, hvilken retning den tekniske plan tager og hvordan byggeriet går, vil Meelunies nye fabrik så småt kunne levere varme til borgere i løsning omkring efteråret i 2022.