Stjernvejskvarteret ville vide mere om fjernvarme

12. oktober 2020

Stjernvejskvarteret ville vide mere om fjernvarme


Hvad koster det at tilslutte sig fjernvarme? Hvordan foregår det? Og hvilke fordele giver det økonomisk og i forhold til komfort, service og miljø? Det var nogle af de vigtige spørgsmål, der blev besvaret til Løsning Fjernvarmes borgermøde torsdag aften den 8. oktober.

Buffeten bød på håndsprit, mundbind og afstand, da beboere fra Stjernvejskvarteret i Løsning, som omfatter Venusvej, Merkurvej, Marsvej, Jupitervej, Saturnvej, Neptunvej og Tranebovej, besøgte Rugekassen i Hedensted. De var alle kommet for at høre om mulighederne ved at skifte deres gas- eller oliefyr ud med den kollektive varmeforsyning.

Næsten 100 husstande havde vist interesse for at deltage til informationsmødet. Desværre var der pga. de nye coronaretningslinjer kun plads til 60 deltagere til det fysiske møde.

Det betød dog ikke, at resten af beboerne i Stjernevejskvarteret blev snydt. De kunne nemlig følge med hjemme fra stuerne gennem en livetransmission på Facebook, hvor deres spørgsmål i kommentarsporet også blevet taget op i salen.

”Det har været vigtigt for os at fastholde ét samlet møde, så alle deltagere fik samme information og oplevelse. Selvom det gav nogle udfordringer, at ikke alle kunne deltage fysisk, så gav det også endnu flere mulighed for at deltage, når man bare kunne logge på hjemme fra stuen,” fortæller Anders Møller, der er formand for Løsning Fjernvarme.

Han stod ved talerstolen sammen med driftsleder hos Løsning Fjernvarme Esben Iversen og Anders Reuss, der var repræsentant fra Hedensted Kommune og kunne fortælle om kommunens rolle i fjernvarmeprojektet.


Greb muligheden
Beboerne fra Stjernevejskvarteret benyttede muligheden for at stille spørgsmål, hvor de emner, der fyldte mest, især var økonomi, og hvordan det praktisk fungerer, når et gas- eller oliefyr skal udskiftes til fjernvarme.

En af de nysgerrige borgere, der deltog i mødet, var 55-årige Henrik Thisgaard. Han skal snart have udskiftet sit gamle gasfyr og greb derfor muligheden for at høre mere om fjernvarme.

”Jeg er glad for, at kommunen også var repræsenteret, så det ikke bare føltes som salgsgas. Jeg kan godt lide, at fjernvarme spiller på mange heste i forhold til varmekilder, så man ikke er låst af én løsning. Og så betyder det meget, at fjernvarme ikke er en forretning, nogen skal tjene på. At det handler om fælles løsninger, som bliver bedre og billigere, jo flere der er med,” siger han.

Gratis tilslutning
For Henrik Thisgaard er der ingen tvivl om, at prisen spiller en stor rolle, hvis han skal vælge fjernvarme. Efter mødet kommer Løsning Fjernvarme løbende rundt i Stjernevejskvarteret med en trailer, hvor beboerne kan få en gratis beregning af, hvad fjernvarme vil koste for netop deres husstand. Den mulighed har Henrik Thisgaard tænkt sig at benytte.

”Nu skal jeg have den tekniske beregning, og så håber jeg, at vi kan få de 70 % med, så tilslutningen bliver gratis. Jeg har også opfordret alle på min vej til at bakke op om det,” siger han.

Det vigtigste budskab til mødet var netop også tilslutningsprisen. Tilslutningen bliver nemlig gratis for alle, hvis 240 ud af de godt 350 husstande i Stjernevejskvarteret tilmelder sig fjernvarme. Hvis Løsning Fjernvarme ikke når op på de 240 husstande, vil der koste et mindre beløb at tilslutte sig.

En håbefuld formand
Efter mødet havde tæt på alle deltagere vist tilsagn til at høre mere om, hvad fjernvarme kommer til at koste for deres husstand på den udleverede blanket, der lå på stolerækkerne. Derudover var der 25, der havde givet tilsagn elektronisk. Det var da også en positiv formand, der gik fra mødet.

”De tilsagn, der har været indtil videre gør os endnu mere positive over for projektet. Nu tror jeg, at mange har brug for, at vi kommer ud og besøger dem i øjenhøjde, hvor vi kan møde alle, der ønsker det. Det vil vi bestræbe os efter at gøre, så godt vi overhovedet kan, når vi kommer ud med vores trailer. Derudover er man altid velkommen til at kontakte os, hvis man brænder inde med spørgsmål,” siger Anders Møller.

Han understreger, at fjernvarme ikke handler om at tjene penge, men at formålet med Stjernevejsprojektet er at hjælpe en gruppe mennesker, der kan komme i klemme, hvis man i nærmeste fremtid ikke længere må bruge fossile brændsler til at opvarme sin husstand.

”Vi går ind i det her projekt, fordi vi ved, at vi kan levere god og billig varme til de borgere, der bor i Stjernvejskvarteret. For mange kan det være uoverskueligt, om man skal vælge et træpillefyr, en lille varmepumpe eller noget helt tredje. De individuelle løsninger kræver vedligehold, og du risikerer at investere i en løsning, der ikke giver mening om 5 eller 10 år,” siger Anders Møller og tilføjer: 

”Derfor var det vigtigt for os at få de kollektive fordele ved fjernvarme frem på mødet. Fjernvarmeanlægget hjemme i husstanden kører af sig selv, og du ved altid, hvor du skal ringe, hvis du har udfordringer. Samtidig kan vi benytte os af flere varmekilder og på den måde følge udviklingen i den grønne omstilling. Lige nu benytter vi os i høj grad af overskudsvarme fra omkringliggende virksomheder og lokalt overskudsflis, og vi arbejder mod at blive 100 % CO2-nautrale.”

Hvis du hverken deltog på mødet i Rugekassen eller online, kan du finde det fulde møde på Løsning Fjernvarmes facebookside. Du kan også finde svar på generelle spørgsmål om tilslutningen til fjernvarme i Stjernevejskvarteret på www.stjv.dk