Vedrørende prisstigningen hos Løsning Fjernvarme

12. marts 2024

Vedrørende prisstigningen hos Løsning Fjernvarme

Prisen i Løsning stiger i 2024 med 9,8%

Det vil sige, at:

  • For et standard hus beregnet efter BR18 vil der være en stigning på ca. 155,- pr måned.
  • Erfaringstallene siger, at med det varmeforbrug, der er i Løsning pr. hus er stigningen cirka 147 kr. pr. måned.

Hvorfor stiger prisen så?

Vi har fået mange spørgsmål, og vi prøver her at give en grundig indflyvning.

Indledningsvist vil vi gerne slå to ting fast:

  1. Projekterne vedrørende udvidelser i Øster Snede og Lindved har en helt adskilt projektøkonomi, og det kommer dermed ikke til at påvirke prisen for de enkelte medlemmer i Løsning.
  2. Løsning Fjernvarme tjener ikke flere penge på baggrund af prisstigningen. Vi er reguleret af varmeforsyningsloven, og har ikke andet formål end at levere varme til den pris, det koster.

Rentestigning primær årsag

Den primære forklaring er, at renternes stigning sætter sig direkte på vores byggekredit og forårsager stigningen. Med andre ord, så er de lån, der er optaget i forbindelse med den grønne omstilling blevet dyrere, hvilket kan ses af prisen på varmen. Dermed er det lidt ligesom med energikrisen, og det er svært at forudsige.

Bestyrelsen er gået aktivt ind i problematikken sammen med vores finansielle rådgivere og er ved at udforme en gældspleje, der på sigt forventes bæredygtig.

Byggeri og grøn omstilling

Vi bygger, fordi den grønne omstilling ved Løsning Fjernvarme er en del af en meget langsigtet strategi, formuleret for 10 år siden.

Det første skridt mod bæredygtighed var etableringen af vores flisværk. Helt i tråd med den daværende regerings politikker benyttede vi flis som en trædesten til en mere bæredygtig energikilde. Den mere bæredygtige energikilde er vi i dag ved at etablere med vores varmepumpe og akkumuleringstank.

Vi udvikler ikke på nye områder for at tjene flere penge på det. Vi gør det, fordi vi har evnen og kapaciteten til at hjælpe vores kommune med udvikling af grøn varme og dermed reduktion af CO2. Der følger økonomi med til de enkelte projekter, og både projekt- og driftsøkonomi holdes adskilt.

 

Takster på elnettet

På energipriserne er den grønne omstilling blandt andet begyndt at slå igennem på taksterne til elnettet. Som den almindelige forbruger ved, er der kommet forskellige takster på forskellige tidspunkter af døgnet. Det udligner desværre noget af den fordel, vi har ved at udbyde en stor el-mængde. Men det er tydeligere og tydeligere at udbygningen og den nødvendige forstørrelse af elnettet begynder at vise sig.

Alle forbrugere vil blive påvirket og nogle mere end andre.

Som storforbruger bliver Løsning Fjernvarme også påvirket men stadig ikke så meget, som den almindelige forbruger – det er fordi vi driftsmæssigt arbejder i 10.000 og 60.000 Volt - det har den almindelige forbruger ikke mulighed for.

Ligeledes gør vi i de fremtidige driftsscenarier meget for at lægge produktionen på billige tidspunkter. Vi varmer for eksempel vandet i vores akkumuleringstank om natten, hvor strømmen er billigst. Men det er vigtigt for os at sige, at el for os ikke er det samme som el for en almindelig husstand.

Vi har stadig fordele i at være så store som vi er, og det er godt.

Flispriser

På flis er priserne også steget. Her var samfundets forventning at prisen ville falde. Dertil er der kommet nye regler, der betyder at biomasse skal certificeres. Dette kræver kontroller og certifikater, hvilket også koster og er med til at trække prisen op.

Selve driften har faktisk formået, trods et svært år, at holde budgettet. Ledelsen og bestyrelsen roser vores medarbejdere i driften, der gør hvad de kan for at optimere på de forskellige anlæg, så nedbrud og uforudsete omkostninger ikke påvirker budgettet negativt. Vi trækker på driftssiden med en underdækning fra sidste års budget, og den kommer vi så til at trække med til næste år.

Alt i alt

Alt i alt er mange ting uden for vores indflydelse. Selv de ting der er indenfor, er ramt.

Kommunen har dækket undersøgelser af de 'nye' projekter i Øster Snede, Lindved, Juelsminde og så videre. Således belastes vores medlemmer i Løsning minimalt af fremtidige projekter.