95% fossil-fri varme hos Løsning Fjernvarme

12. marts 2021

95% fossil-fri varme hos Løsning Fjernvarme

Der har været et massivt fokus på fjernvarme som en del af løsningen til at reducere vores fælles CO2-udslip. I dag kommer 65% af fjernvarmeværkernes energi fra grønne energikilder, og målet er, at fjernvarmen i Danmark skal være 100% fossil-fri i 2030. Hos Løsning Fjernvarme er vi allerede 95% i mål i dag.

Selvom ikke alle fjernvarmeværker er lige så langt i processen med fossil-fri varme, er der ifølge en analyse fra Energistyrelsen ikke tvivl om, at større tilslutning til fjernvarme i de nuværende forsyningsområder kan være en samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk fordel. Jo flere der er en del af fjernvarmen, jo bedre kan det betale sig både for samfundet og for den enkelte forbruger. Men fordelen ved fjernvarme er også, at det er nemmere at omstille sig til nye og grønnere løsninger. Uden at hver enkel borger skal gøre en aktiv indsats.

Hvor kommer varmen fra?

Vi bruger i Danmark en række forskellige teknologier til at opvarme vand og boliger. Det kan både være de vedvarende energikilder som solenergi, bioenergi og overskudsvarme. Men det kan også være fossile brændsler som olie, kul og naturgas. Og det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at de fossile brændsler skal udfases. Ikke kun fordi de på sigt får en naturlig ende, når vi løber tør. Men fordi de forurener.  

Løsning Fjernvarme har hele tiden fokus på at arbejde med nye varmekilder og udfase de sidste 5% af naturgas. Naturgas bruger vi kun på værket, når de ekstra kolde dage kræver, at gasanlægget tændes, eller en af de andre kilder sætter ud.

I dag ser Løsning Fjernvarmes brændselssammensætning således ud:

  • Naturgas: 5,3%
  • Træflis: 61,4%
  • Overskudsvarme: 33,3%

Den grønne flis fra overskudstræ i lokale skove, kan du læse mere om her. Og overskudsvarmen fra DAKA kan du læse mere om her.

Fokus på overskudsvarme

Måske du har hørt os nævne ordet overskudsvarme, og lige nu er det vores helt store fokusområde for at komme nærmere den 100% fossil-fri varme. Men er du klar over, hvad det indebærer? Hos Løsning Fjernvarme får vi overskudsvarme fra DAKA. Så når du tænder for radiatoren eller den varme hane hos dig, kommer meget af varmen fra DAKAs foderproduktion. I produktionsvirksomheder bliver der naturligt udledt overskudsvarme, men i stedet for at slippe det ud i atmosfæren, bliver varmen fra produktionen sendt ud til jer.

Da overskudsvarme både er en gevinst for virksomheden, for klimaet, for værket og forbrugerne, er det naturligt at arbejde videre i den retning. Og det er også ønsket hos Løsning Fjernvarme, så CO2-aftrykket kan sænkes endnu mere.

Når vi kigger på nye projekter, er fokus i første omgang at lave grundige beregninger for, om det økonomisk er forsvarligt. Både for samfundet, for værket og for jer forbrugere.

Lige nu arbejder vi på det næste projekt, som vi ikke kan løfte sløret for endnu. Men vi glæder os rigtig meget til at fortælle jer mere om det.

 

Kilde: Energistyrrelsen