Ambassadørerne i et nyt fjernvarmeområde er altafgørende

13. april 2023

Ambassadørerne i et nyt fjernvarmeområde er altafgørende

Når Løsning Fjernvarme skal udvide varmefælleskabet til et nyt fjernvarmeområde, kan det sjældent lade sig gøre uden den store arbejdsstyrke, de lokale ambassadører udfører. Ambassadører, som uvildigt og frivilligt påtager sig opgaven at fortælle andre i lokalområdet om mulighederne ved fjernvarme.

Snakken går i de mindre lokalsamfund, når nye forsyningsmuligheder som fjernvarme opstår. Derfor er det vigtigt med lokale stemmer, som har fingeren på pulsen, og ved, hvad der er rigtigt og forkert, så misforståelser ikke opstår.

Her kommer ambassadørerne ind i billedet. De er bindeleddet mellem lokalområdet og fjernvarmeværket, indtil fjernvarmen er implementeret i området. Et bindeled, der ikke er på nogens side, men som blot er med til at klæde byens boligejerne på til at tage en beslutning.

Ingen er nemlig påtvunget noget. Det er essensen af fjernvarme. Fjernvarme er et andelsselskab, hvor man går sammen om at løse en udfordring med varmeforsyning. Derfor giver det også god mening at have lokale stemmer og ildsjæle til at drive processen og svare på de mange spørgsmål, der kan opstå.

I denne artikel vil vi hylde nogle af de mange ambassadører, der er med til at svare på spørgsmål, koordinere, dele flyers ud, holder møder og generelt hjælper borgerne i deres område.

De tager et vigtigt ejerskab over processen, og de skaber tryghed. Det er nemlig en stor beslutning at skifte sit varmeanlæg, og derfor giver det mening, at det er ”naboen”, der på en tryg måde kan fortælle om fordele og ulemper ved forskellige varmeformer.

Herunder kan du læse, hvad der er vigtigt for ambassadørerne i dit område.

 

Ambassadørerne i Lindved

Læs den fælles beretning fra ambassadørerne i Lindved herunder.

Hvorfor er det vigtigt for jer at stille op som ambassadører?

Medlemmer af Styregruppen Fjernvarme i Lindved har meldt sig frivilligt med afsæt i en interesse for at få fjernvarme til byen. Tilmelding til styregruppen skete på baggrund af et Facebookopslag fra Lindved Lokalråd, der var blevet kontaktet af Hedensted Kommune med opfordring til at undersøge mulighederne og med baggrund i Folketingets beslutning om udfasning af fossile brændstoffer.

Gruppens medlemmer synes alle, at det vil være en rigtig god og fremtidssikret varmekilde at få hertil både for området og byen – men også for den enkelte boligejer. Vi er overbeviste om, at husenes salgsværdi højnes ved mulighed for fjernvarme. 

Derfor tilbød vi vores hjælp.

Hvad har I gjort i jeres område?

Efter afholdelse af det første møde med Løsning Fjernvarme, gik vi videre til at skabe overblik over de mulige emner, som fremgik af adresselister, vi havde modtaget fra Hedensted Kommune.

Adresserne blev fordelt blandt gruppens medlemmer, som tog en runde med husstandsomdelte foldere i hånden og fik den første snak med borgerne.

Vi afholdt det første borgermøde, som viste, at der var fin opbakning i byen. Herefter aftalte vi med Løsning Fjernvarme, at de skulle gå videre med projektet og få udarbejdet screeningsmateriale. Efterfølgende tog vi endnu et borgermøde. Igen gik gruppens medlemmer rundt og omdelte invitationer, og fik måske også en snak med borgerne.

Efter andet borgermøde var det så tid til "bindende tilmelding". I den forbindelse gav vi borgerne mulighed for at møde Styregruppen på skift ved drop-in-møder i Hallen og i Daglig Brugsen, hvor vi besvarede spørgsmål, lavede beregninger på fremtidigt varmeforbrug og evt. også hjalp med tilmeldingen. Derudover har vi i forløbet også givet mulighed for hjemmebesøg hos borgerne.

I hele forløbet har Styregruppen også forsøgt at orientere byens borgere ved opslag på Facebook, i Daglig Brugsen og Hallen.

Hvordan har oplevelsen været, når I har været rundt at tale om fjernvarme?

Det har været en rigtig god og positiv oplevelse, og hvor vi har mødt en anerkendelse af vores arbejde. Vi har næsten ikke oplevet negative bemærkninger.

Hvorfor tror I, at det giver mening at have lokale ambassadører?

Det gør det, fordi det er rigtig vigtigt med en lokal forankring, når der skal gennemføres et så stort projekt, som involverer hele byen.

Ligeledes er det vigtigt, at ambassadørerne er ”forskellige”, både med hensyn til antal år i byen, kendskab til byen, fritidsinteresser, alder m.m.. Det sikrer, at projektet bliver formidlet bedst rundt til alle byens borgere.

 

Ambassadørerne i Juelsminde og Klakring

Læs beretning fra en af tovholderne i ambassadørgruppen for Juelsminde og Klakring herunder (Axel Klæsøe).

Hvorfor er det vigtigt at stille op som ambassadør? 

Ambassadører er lokale ildsjæle, der brænder for opgaven – som i dette tilfælde er Fjernvarme. Vi ønsker fjernvarme, da det er svært at se et fælles alternativ på grund af den bymæssige bebyggelse, hvor afstanden til naboer gør det vanskeligt at opstille ”luft til vand”. 

Hvad har I gjort i dit område? 

Vi udarbejdede en handlingsplan for markedsføringen og opdelte herefter området i distrikter, så hver ambassadør havde sine gader.

Vi har holdt borgermøder, lavet hjemmeside, sat plakater op, lavet og uddelt foldere, informeret på Facebook og generelt haft dialog med borgerne.

Ud over alle de frivillige timer, der er lagt i projektet, er der i starten også lagt mange penge ud for PR-materiale og annoncer. Noget, der overraskede os, er, at vi selv måtte stå inde for omkostningerne til dette langt hen i forløbet – indtil kommunen tilbød at betale. Så her er der mulighed for forbedring, i forhold til at kommunen fra start kan være med til at skubbe et samfundsmæssigt projekt som fjernvarme i gang med de nødvendige midler.

Hvordan har oplevelsen været, når du har været rundt at tale om fjernvarmen?  

Vi blev godt modtaget alle steder, når vi bankede på dørene. Mange takkede for, at vi gjorde så stor en indsats for Juelsminde og Klakring.

For mig har det været en fornøjelse at opleve det positive gå-på-mod, som ambassadørgruppen har udvist. I alt slags vejr blev Juelsminde- og Klakring-borgerne besøgt – og om nødvendigt hjulpet med tilmeldingen.

Hvorfor tror du, at det giver mening at have lokale ambassadører?

Uden de lokale og frivillige ildsjæle, var vi ikke nået hertil. Så enkelt er det.

 

Ambassadørerne i Stjernevejskvarteret

Læs beretning fra et medlem af ambassadørgruppen i Stjernevejskvarteret herunder (Henrik Thisgaard)

Hvorfor er det vigtigt for dig at stille op som ambassadør? 

Det var vigtigt for mig at "stille op", da jeg hørte, at Løsning Fjernvarme manglede tilmeldinger til projektet i Stjernevejskvarteret. Jeg havde selv besluttet mig for at få fjernvarme, men jeg ville gerne sikre mig, at andre også kendte til den gratis mulighed for tilslutning ved nok tilmeldte.

Jeg spurgte på et opstartsmøde hos Løsning Fjernvarme, om de havde tænkt på at stemme dørklokker. Men her var svaret, at det måtte de lovmæssigt ikke som fjernvarmeværk. Det var starten på ambassadørgruppen, som tog opgaven på sig.   

Hvad har I gjort i dit område? 

Der blev hurtigt udarbejdet informationsmateriale og breve, som blev fordelt til os ambassadører på vores private adresser i store kuverter. Herefter var vi rundt og dele ud. Jeg var selv rundt ved cirka 35 husstande på to gader i Stjernevejskvarteret. Vi afholdt opstartsmøde i januar 2021, hvor der på det tidspunkt var 140 tilmeldte, 68 overvejende og 148, der manglede svar. Så det var her, vi kunne gøre en forskel.

Efterfølgende kunne vi høre, at der pludselig var mange flere tilmeldte og endda over mindsteantallet.

Hvordan har oplevelsen været, når du har været rundt at tale om fjernvarmen?  

Der blev taget godt imod os de steder, hvor folk var hjemme. De steder, der ikke var nogen hjemme, blev brevet lagt i postkassen. Det har været spændende at se, om vi kunne få flere "med på vognen" og hjælpe med at informere om mulighederne. Så har man gjort en forskel, og det er vigtigt. 

Hvorfor tror du, at det giver mening at have lokale ambassadører?

Jeg mener, det er vigtigt med lokale ambassadører, da vi også er beboere i området. Vi er ikke en eller anden form for sælger fra et fjernvarmeselskab. Hvis det kommer fra naboen, tror jeg, det vægter tungere og virker mere troværdigt. Det understreger også, at det er et fællesskab, man kommer ind i.

 

Ambassadørerne i Øster-Snede & Kragelund  

Læs beretning fra formanden for Øster Snede og omegns lokalråd herunder (Bent Sørensen).

Hvorfor er det vigtigt for dig at stille op som ambassadør? 

Jeg tror, de fleste af os er nogen, som ikke kan lade være, når vi føler, vi kan gøre en indsats for vores område. Vi har et stort netværk, så vi kan nå langt ud.

Frem for alt har det været vigtigt for os at være saglige og forklare tingene, som vi så dem. Vi har lagt informationerne frem og fortalt det, så alle kunne forstå det. Vi ville ikke fremstå som nogen, der var i ”lommen” på nogen. Vi ville bare sikre os, at folk havde de rigtige oplysninger, når de skulle træffe deres valg.

Hvad har I gjort i dit område? 

Vi har agiteret meget på Facebook, husstandsomdelt informationer, haft kontakt til alle foreninger, personlige kontakter, fået skriftlige tilkendegivelser fra alle, fået kommunen til at informere i E-Boks og ringet til utallige borgere, hvor vi har informeret og vejledt mange, som ikke forstod det – ikke mindst udlændinge. Vi har haft kontakt med mange udlejere, kontaktet alle lokale firmaer, intuitioner og lavet infoaften for dem.

Hvordan har oplevelsen været, når du har været rundt at tale om fjernvarmen?  

Hovedparten var meget glade for vejledningen og kunne næsten ikke vente på at høre, om det nu lykkedes at få nok tilslutninger. Nogle havde helt misforstået det, som først var meldt ud, og de fik derfor en god saglig forklaring. Alt i alt har mange efterfølgende takket for, at det lykkedes at få nok tilkendegivelser, hvilket vi også er glade for.

Hvorfor tror du, at det giver mening at have lokale ambassadører?

Jeg tror, at lokalkendskabet og en stor portion troværdighed er en forudsætning for, at den slags kan lykkes.