Fælles fjernvarme eller individuel varmepumpe? Hvad skal du vælge?

16. maj 2021

Fælles fjernvarme eller individuel varmepumpe? Hvad skal du vælge?

Står du overfor et skift i din varmeforsyning, og ved du ikke, hvor du skal starte og slutte i din research? Vi har samlet en række sammenligningspunkter for at gøre dig klogere på nogle af nutidens største opvarmningsformer – nemlig fjernvarme og varmepumpe.

Hvor meget tid har du til at vedligeholde dit fyr? Hvor meget må det fylde i din bolig? Hvad koster det? Det er nogle af de overvejelser, du formentlig sidder med lige nu, og som du forhåbentlig kan blive mere afklaret på, hvis du læser videre her.

 

 

Varmekilder:

Fjernvarme: Fjernvarme er et fleksibelt system, der bruger mange forskellige varmekilder og leverer varme til dig gennem rør i jorden. Hos Løsning Fjernvarme kommer varmen eksempelvis fra grøn overskudsvarme (33,3%), lokal træflis (61,4%) og naturgas (5,3%). Men fjernvarmen kan også komme fra solenergi eller en fælles stor varmepumpe.

Varmepumpe: En individuel varmepumpe er placeret både inde i og udenfor dit hus, hvorfra den leverer varme til dig. Varmepumpen benytter jordens eller luftens energi til at producere både varme og varmt vand.

 

Pris:

Fjernvarme: Når du får fjernvarme, er det en engangsinvestering, og hvis der ikke kommer varme, kan du ringe til dit fjernvarmeværk. Hos Løsning Fjernvarme har vi døgnvagt – uden ekstra beregning. Så du alle årets dage er sikker på varme og ingen overraskende omkostninger på et fyr, der bryder ned. Derudover kræver en fjernvarmeinstallation ikke ekstra installationer – som fx nye radiatorer.

En fjernvarmebeholder har typisk en levetid på 20-25 år. Tilslutningens levetid er typisk 25-50 år (haner, måler, skab og rør)

En fjernvarmeunit koster ca. 35.000 inklusiv installation, nedtagning og bortskaffelse af olie eller gasanlæg.

Varmepumpe: En varmepumpe kræver løbende vedligeholdelse, og går den i stykker, står du selv med risikoen. Individuelle varmepumper er bedst egnede, hvis der er gulvvarme i huset. Ellers kan det kræve en større investering på radiatorer, da fremløbstemperaturen på en luft-vand varmepumpe ofte er lavere end ved fjernvarme. Nogle steder er radiatorer også for små til at dække varmebehovet. Det kan kræve nye eller større radiatorer. Tages der ikke højde for dette, kan det have indflydelse på varmepumpens effektivitet (COP-værdi) og give højere elforbrug.

En varmepumpe har typisk en levetid på 15 år.

En luft/vand varmepumpe koster ca. 100.000 kr. inkl. installation ifølge spareneegi.dk, men prisen kan varigere meget afhængig af kvalitet, tilskud og størrelse.

 

Støj:

Fjernvarme: Fjernvarme støjer ikke – hverken indendørs eller udendørs.

Varmepumpe: Både varmepumpens ventilator og kompressor afgiver støj – både indendørs og udendørs. Nogle gange mere end leverandøren angiver. Vær også opmærksom på, om varmepumpen monters på lette gulve eller vægge, samt om der skal opstilles en støjskærm ind til naboen. Sidstnævnte kan skade varmepumpens effektivitet og dermed give højere elforbrug.    

 

Komfort:

Fjernvarme: Komforten ved fjernvarme er meget høj. Den er nem at installere og passer sig selv de næste 20-25 år. Hvis du har Fjernvarme, efterser vi din tilslutning og installation cirka hvert andet år. Og vi kan altid via måleren holde øje med din installation. Hvis noget er galt, kontakter vi dig.

Varmepumpe: Den individuelle varmepumpe skal vedligeholdes løbende én gang om året. Til dette skal du bestille en kølemontør, da kølemidlerne er klimaskadelige.

 

Er du endnu ikke afklaret på, hvilken varmeforsyning du ønsker, er du velkommen til at kontakte Løsning Fjernvarme for at høre mere om fjernvarme.