Sådan sparer du på varmen

4. januar 2023

Sådan sparer du på varmen

Det har altid været en god idé at spare på varmen – både økonomisk og for klimaet. Men i disse tider, hvor alle priser i samfundet stiger, er det særligt et godt og enkelt sted at spare. Vi har samlet en række råd her, så du undgår for stort varmetab i vinteren.

 

 

1. Træk gardiner og persienner fra og for
Om dagen kan den sparsomme sol hjælpe med at varme rummene op, hvis du trækker gardinerne og persiennerne fra. Om aftenen og natten vil nedrullede gardiner og persienner være med til at forhindre varmetab fra vinduerne.

2. Hold ens temperatur i hele boligen

Sørg for at holde en stabil temperatur i alle rum. Luk døren til et rum, mens du lufter ud, eller hvis du ønsker at holde en lavere temperatur her. Tag uldsokker og striktrøje på i stedet for at skrue op for varmen.

3. Sluk for varmen, mens du lufter ud
Hvis varmen er tændt, når vinduet er åbent, vil varmen stige for at holde temperaturen oppe, og der vil gå meget varme tabt. Det kan også være en god idé at lufte ud hyppigere og i kortere tid. Fx fem gange om dagen 2-3 minutter per gang i stedet for 10 minutter per gang.

4. Flyt sofaen og sengen væk fra radiatoren
Din sofa, seng eller andre store møbler kan skærme for varmen, så den har svært ved at fordele sig i rummet. En tommelfingerregel er minimum 15/20 cm. mellem radiator og møbel.

5. Slutter vinduet tæt?
Test, om dit vindue slutter tæt. Stik en papirstrimmel ind mellem vinduet og karmen og luk vinduet. Træk i strimlen. Gør den meget modstand eller går i stykker, er vinduet tæt. Smutter strimlen igennem, er vinduet ikke tæt nok, og du bør få udskiftet dine tætningslister. Indtil da kan du bruge et tæppe eller lignende for vinduer og døre, så kulden har svære ved at trænge igennem.

 

Kilde: Bolius.dk