Løsning Fjernvarme drømmer om mere overskudsvarme

16. november 2023

Løsning Fjernvarme drømmer om mere overskudsvarme

Hos Løsning Fjernvarme er 40% af varmen overskudsvarme fra produktionsvirksomheden Daka. Det tal drømmer Løsning Fjernvarme om at øge, i takt med at der kommer flere forbrugere til, og rørledningen i 2020 blev forbedret. Løsning Fjernvarme håber samtidig på, at de med tiden kan levere varme direkte fra Daka til de nye områder, der bliver tilkoblet.

Bremset af prissætning

Det er ikke ambitionerne, der fejler noget hos Løsning Fjernvarme. Her har man løbende en dialog med blandt andet DAKA om at øge den mængde overskudsvarme, Løsning Fjernvarme aftager. Det er derimod prisloftet for, hvor meget overskudsvarme må koste, der bremser processen.

Dette loft bliver fastsat for et år ad gangen og kan betyde, at man i et år ikke kan producere på anlæg underlagt loftet. Det vil give tabte omkostninger, som ikke må tilskrives forbrugerne, men i princippet skal afholdes af bestyrelsen. Således kommer der i den periode heller ikke grøn overskudsvarme i rørene. Bestyrelsen hverken kan eller vil godkende sådan et projekt, så det når aldrig videre og dermed bremses den grønne omstilling.

Prisloft kan starte gaskedler

Prisen på overskudsvarme fra Daka bliver lige nu beregnet ud fra, hvad det koster at lave varme på flisværket hos Løsning Fjernvarme, det såkaldte substitutionsprincip. For at beskytte forbrugerne, må overskudsvarmen ikke koste mere, end den gennemsnitlige pris på flisvarmen i Løsning, så derfor ligger prisen på varme fra Daka lidt under. Men Dakas pris må heller ikke være højere end prisloftet, hvilket kan blive en udfordring.

”Vi kan beregne så meget vi vil, men hvis prisloftet træder i kraft, kan vores anlæg blive stoppet af det, og så mister vi reelt 40% af varmen til forbrugerne, som vi i stedet primært må tænde gaskedlerne for at hente,” udtaler Esben Iversen direktør ved LV Forsyningsservice (Løsning Fjernvarmes driftsselskab).

 

Varmepumpe hos Daka

Løsning Fjernvarme er i rivende udvikling. De udvider lige nu mod flere områder. Senest mod Øster Snede, Kragelund, Lindved og snart også i industrikvarteret omkring Gesagervej. Det kræver helt naturligt en øget produktion af fjernvarme.

Derfor kigger Løsning Fjernvarme på, om man kan udnytte temperaturen på kølevandet hos Daka endnu mere med en varmepumpe. Således kan Løsning Fjernvarme modtage mere varmt vand og sænke produktionen på flisværket og gaskedlerne.

Men her kan prisen og risikoen ikke følge med, og så må Løsning Fjernvarme skrue op for flis-afbrændingen, og det hæver prisen og giver knas med prisloftet.

”Det er rigtig irriterende, at vi bliver bremset af prisloftet, når vi faktisk gerne både vil være grønnere og billigere og tilknytte nye forbrugere. Det er god skik at bruge alt det, der bliver fyret af, så vi gør alt, hvad vi kan, for at vi kan få mere overskudsvarme fra Daka,” siger Esben Iversen.

Luft til vand-varmepumpe lukker hullet

Løsning Fjernvarme er i gang med at få bygget en luft til vand-varmepumpe på Hjulmagervej, som senest bliver taget i brug i marts 2024. Den skal også være med til at producere så grøn og billig varme som muligt til den voksende mængde af forbrugere.

Den oprindelige tanke var at udnytte overskudsvarme fra Proteinfabrikken Meelunie, men også her ødelagde prisloftet en ellers god case.

”Jeg kan ganske enkelt ikke anbefale en ansvarlig bestyrelse at tage den risiko og i værste fald at skulle dække omkostningerne ud fra deres privatøkonomi,” forklarer Esben Iversen.

Ugentlige prognoser styrer varmefordelingen

Løsning Fjernvarme har aftaget overskudsvarme fra Daka siden 1978, hvor forsyningsledningen til ’Østjyden’ blev etableret. Daka producerer protein og i den proces har de et overskud af varmt kølevand der ellers ville gå til spilde, som opvarmer fjernvarmevandet til Løsning, og dermed samtidig køler vandet hos Daka.

Hver uge får Kasper Baagøe, der er driftsleder hos LV Forsyningsservice, en prognose på hvor mange MWh varme, der kan leveres. Ud fra denne prognose sammenholdt med en prognose for, hvor meget varme forbrugerne har brug for, planlægger Kasper resten af varmeproduktionen.

”Jeg starter fliskedlen, hvis overskudsvarmen er fuldt udnyttet. Om sommeren er der cirka 3-4 uger, hvor vi udelukkende kan klare os med varme fra Daka. Men resten af året har jeg brug for at regne på, hvor meget vi skal have gang i fliskedlen, for ikke at slide på det med op- og nedlukninger hele tiden,” fortæller Kasper Baagøe og tilføjer:

”Det er et rigtigt fint samarbejde, vi har. Både vi og Daka får også en alarm, hvis der er fejl på systemet. Det sker yderst sjældent. Men vi holder øje og snakker sammen løbende.”

Studs til direkte levering

”Det er god stabil varme, vi får fra Daka, og det vil vi gerne blive ved med at få, også selvom vi udvider, og skulle der være mere til rådighed har vi plads til det” siger Esben Iversen.

”Vi har muligheder på den nye ledning for at levere varme ind på den bl.a. fra Daka, men nu må vi se, om prisloftet tillader os det,” afrunder Esben Iversen.