5 ting du skal vide om de nye fjernvarmeprojekter

3. august 2023

5 ting du skal vide om de nye fjernvarmeprojekter

Det går stærkt for tiden. Vi bliver flere og flere i vores fjernvarmefællesskab. Vi udvider med større produktion. Udfaser gassen, bliver grønnere og meget mere. Hvis du synes, der er lige lovlig meget at holde styr på, så fortvivl ikke. Her giver vi dig et hurtigt overblik over de 5 vigtigste ting, du skal vide om de nye fjernvarmeprojekter.

 

1. Det tager (lang) tid at etablere fjernvarme i nye områder

Er du en af de mange nytilmeldte, der går og venter på, at vi graver rør ned, etablerer stikledning og installerer anlæg hos dig? Synes du, det tager lang tid? Så har du ret. For det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Processen er sådan, at når du har underskrevet kontrakten med os om at blive fjernvarmekunde, så kommer vi ud og planlægger, hvordan det skal se ud hos dig. Derefter kommer vi ud og graver. Hvis der ikke er rør i dit område i forvejen, kan det godt tage lang tid. Eksempelvis hvis vi skal grave mange kilometer rør ned, eller hvis der er mange nye forbrugere, der skal tilkobles.

Alt i alt kan et fjernvarmeprojekt tage op til 3 år fra dit område henvender sig, og vi får det hele på plads med myndighederne, til vi skriver kontrakt, graver og du endelig får varmt vand ind i dit hus fra stikledningen.

2. Det støjer og roder

Når vi går i gang med gravearbejdet på din vej, så kommer der til at være huller i vejen, køreplader, omdirigering af trafikken og støj fra maskiner. Vi gør naturligvis vores bedste for at genere mindst muligt, ved at planlægge arbejdet nøje. Og det er Hedensted Kommune, der godkender, hvor vi må grave, og hvordan trafikken skal forløbe omkring gravearbejdet.

Selve gravearbejdet foregår på den måde, at vi graver lange render langs vejene, hvor vi lægger de store fjernvarmerør ned. Derfra graver vi en mindre rende, hvor stikledningerne løber ind til de enkelte huse. Inden gravearbejdet går i gang, tager vi billeder og video ved alle private grunde. Vi skal nemlig sørge for, at det ser ud på samme måde, som før vi startede, når vi er helt færdige. Her følger vi også Kommunens regler.

Hullerne i jorden med rør dækker vi først til med sand og grus, som vi stamper for at undgå, at jorden falder sammen, når der kommer asfalt på. Herefter kommer der et lag asfalt på, som kan gennemtrænges af vand. Når det hele har sat sig efter et års tid, så fræser vi lidt af asfalten af og lægger det endelige slidlag på. Det er den pæne asfalt, og så er vejen så god som ny og kan faktisk holde op til 20 år.

 

3. Vi er nu 9 medarbejdere, der leverer fuld service til dig

Jo flere vi tilkobler og jo større værket bliver, jo flere medarbejdere bliver vi nødt til at være for at holde værket kørende og give den bedste service.

De seneste år er vi gået fra en håndfuld til knap to håndfulde ansatte. Vi er ikke alle fuldtidsansatte. Men hvor vi før var 3 årsværk, er vi nu 6 årsværk. De mest erfarne folk har fået travlt med projektopgaver i forbindelse med udvidelserne. Mens de nytilkomne sørger for, at driften stadig kører, som den skal.

Det betyder intet for dig økonomisk. For med de nye tilkoblinger er vi flere til at løfte omkostningerne. Du kan bare glæde dig over, at vi er flere hænder til at servicere dig, når udvidelserne er landet helt.

4. Din varmeregning stikker ikke af

Det er en kæmpe investering at bygge den nye varmepumpe, grave rør ned og tilkoble nye forbrugere. Men det gode er, at du ikke kommer til at mærke noget rent økonomisk. Din varmeregning ser ud, som den altid har set ud. For jo flere vi tilkobler, jo flere er vi om at dele alle udgifterne.

En af de helt store fordele ved at vi bliver flere, er at biomasseværket og den kommende luft til vand-varmepumpe kommer til at kunne skifte mellem varmekilder alt efter, hvad der er billigst. Hvis elpriserne er lave om natten for eksempel, så tænder vi for varmepumpen og dæmper opvarmningen med biomasse. På den måde kan vi meget nemmere sikre stabile priser.

 

5. Udvidelserne betyder intet for nuværende forbrugere

I det hele taget er udvidelserne fordelagtige for alle, der er fjernvarmekunder hos Løsning Fjernvarme. At vi bliver flere betyder, at vi kan udvide værket løbende med nye varmekilder. Lige nu drømmer vi om, at næste skridt bliver at udvide med en elkedel. Det giver os nemlig igen mulighed for at kunne skifte mellem de varmekilder, der er billigst på det aktuelle tidspunkt.

Samtidig kan vi løbende udfase gas- og oliefyret. Det er påkrævet fra regeringsniveau, at gassen i Danmark senest i 2030 skal være 100% grøn, og i det hele taget skal vi sænke vores CO2-aftryk.

Heldigvis er det sådan i øjeblikket, at den billigste energi er den grønne, og med udvidelserne er vi godt på vej mod at producere varme, der er 100% klimavenlig. I dag laver vi faktisk 95% fossilfri varme. Det kan vi godt være stolte af.

Vi håber, du blev lidt klogere på nogle af de spørgsmål, der rumsterer

Har du andre spørgsmål til nogle af projekterne, udgravning i dit område, eller noget andet, er du velkommen til at kontakte os, så skal vi gøre vores bedste for at hjælpe dig. Se også ofte stillede spørgsmål her.